Gezond afvallen met een dieet?

De 10 beste tips voor afvallen: Gezond en Snel

Gewicht verliezen is een uitdaging op zich, gezond afvallen is nog veel moeilijker. Met deze 10 tips om af te vallen kun je snel EN gezond jouw overtollige kilo’s kwijtraken!

1.     Begin met een detox dieet

Detoxen wordt ook wel “ontgiften” genoemd en legt een goede basis voor gezond afvallen. Een detox dieet duurt een week en je voert dit één of twee maal per jaar uit. Met een koolhydraat arm dieet, veel vocht en beweging drijf je gifstoffen uit je lichaam. Je drinkt in de detox week veel groentesappen en eet gezonde snacks. Een bezoek aan de sauna is ook bevorderlijk voor een optimale detox.

2.     Kies voor een koolhydraat arm dieet

Koolhydraten zijn suikers en die heeft je lichaam nodig. Maar we eten vaak meer koolhydraten dan ons lichaam nodig heeft, het overschot wordt vervolgens als vet opgeslagen in je lichaam. Bij een koolhydraat arm dieet eet je minder aardappelen, brood producten, pasta en rijst. Je vervangt deze door meer groente, fruit en noten. Vlees en vis passen ook goed binnen een koolhydraat arm dieet en helpen je gezond afvallen.

3.     Kies voor een eiwit rijk dieet

Vervang een groot deel van de koolhydraten met eiwitten ofwel proteïnen. Deze bouwstoffen zijn moeilijker door het lichaam af te breken en bieden daarmee “langzame” energie. Dat is bevorderlijk voor spierherstel, mensen die aan krachttraining doen nemen veel eiwitten tot zich. Noten, paddestoelen, vlees, vis en uiteraard eieren leveren veel eiwitten.

4.     Gun jezelf gezonde snacks

Honger is een signaal van je lichaam dat er te weinig brandstof aanwezig is. Voorkom een acuut hongergevoel door regelmatig gezonde snacks te eten. Een banaan is een goede gezonde snack omdat het veel bouwstoffen bevat en in handige porties inclusief verpakking (schil) verkrijgbaar is. Je kunt ook magere yoghurt zonder toegevoegde suikers met verse fruit nemen, of een lekkere salade zonder vette dressing. Een beetje wijnazijn en olijfolie doet al wonderen!

Gezonde snacks helpen je gezond afvallen

Eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet zijn gezonde keuzes om te vallen

5.     Train op spiermassa

Afvallen is meer dan gewicht verliezen. Spieren hebben meer massa dan vet, maar ze helpen je de “slechte” kilo’s kwijt te raken. Afvallen met spiertraining werkt uiterst effectief. Je raakt je buikvet sneller kwijt en vervangt ze door strakke spieren. Daarnaast verbruiken spieren veel energie waardoor je sneller zult afvallen.

6.     Cardio training is ook belangrijk

Bij cardio training gaat je hartslag omhoog. Het bevordert jouw stofwisseling waardoor je sneller zult afvallen. Je hoeft daarbij niet te baden in het zweet, dat is alleen maar vocht die je later weer uit de kraan moet aanvullen. Als je een cardio programma kiest dat jouw hartslag een stukje sneller laat lopen, en je lichaam opwarmt, zul je de meeste calorieën verbranden en sneller afvallen.

7.     Drink veel water

Je hebt veel vocht nodig, zeker als je veel aan sport doet. Als je een koolhydraat arm dieet volgt met veel groente en fruit krijg je automatisch al veel meer vocht binnen. Drink daarnaast regelmatig water. Dat stilt de honger en je spoelt je lichaam goed door. Als je slechts enkele keren per dag naar het toilet gaat drink je waarschijnlijk te weinig.

8.     Haastige spoed is zelden goed

Je kunt 7 kilo per week afvallen maar dat is niet altijd verstandig. Let op voor het jojo effect, het is beter wat langzamer af te vallen en jezelf een leefstijl aan te meten die je voor een lange tijd vol kunt houden. Een koolhydraat arm dieet in combinatie met gezonde snacks en regelmatig sporten doet al wonderen en zal je helpen gezond afvallen. En gewicht is niet de enige factor…

Gezonde recepten en gezonde snacks helpen je gezond afvallen

9.     Spiegel gaat boven weegschaal

Je kunt vele kilo’s afvallen en je nog steeds belabberd voelen. Het kan zijn dat je “roofbouw” pleegt aan je lichaam. Je verliest je vetcellen, ze raken alleen maar leeg. Daarnaast brengen nieuwe spieren ook nieuwe kilo’s met zich mee. Kijk regelmatig in de spiegel en maak een foto. Dan zie je dat je lichaam strakker wordt, als je buikvet gaat verbranden zie je dat als eerste in de spiegel, niet op de weegschaal.

10.  Gezond afvallen is je leefstijl veranderen

Als je snel en blijvend wilt afvallen zul je serieus moeten kijken naar je leefstijl. Je wordt dik door ongezonde snacks, door niet bewust met je voeding om te gaan en door te weinig te bewegen. Breng jouw gewoontes in kaart en probeer deze te verbeteren. Dan wordt afvallen niet alleen makkelijker, je wordt je ook bewust van de valkuilen en oplossingen.

Met deze 10 tips kun je gezond en snel afvallen. Hoe je het ook gaat aanpakken, welke weg je ook kiest, houd er rekening mee dat het doel is een gezond en aangenaam leven te leiden. Gezond zijn is je gezond voelen, in je lichaam, in je hoofd en in je hart.